Bel nu: 06 28 21 56 22

Ben je al 16,5 jaar?

Sinds 1 november 2011 is het experiment 2toDrive van start gegaan. Je mag vanaf 16,5 jaar rijlessen en vanaf 17 jaar je rijbewijs behalen. Tot 18 jaar moet je rijden onder begeleiding van een coach.

Kan jij meedoen aan 2toDrive?

Iedereen die op of na de startdatum van 1 november, 17 jaar wordt mag aan de proef 2toDrive meedoen. Ben je 16, dan mag alvast je theorie-examen halen. Nadat je je theoriecertificaat heb gehaald, is deze 1.5 jaar geldig. Vanaf 16,5 jaar mag je gaan rijlessen en vanaf 17 mag je rijexamen afleggen. Eenmaal je rijbewijs gehaald, dan mag je tot 18 jaar autorijden samen met je begeleidende coach. Vanaf 18 jaar mag je alleen de weg op.

Benodigd: de 2toDrive Coach en begeleiderspas

Om mee te doen aan 2toDrive heeft een jongere een begeleiderspas nodig. Op deze pas staan alle gegevens van de jongere en de coaches (minimaal 1 en maximaal 5). De coaches melden zich eerst aan. De RDW controleert alle gegevens en of de coach aan alle eisen voldoet. De coach krijgt via de e-mail bericht wanneer zijn aanvraag is goedgekeurd. Pas wanneer alle coaches zich aangemeld hebben kan de jongere de begeleiderspas aanvragen. Ook als 17-jarige heb je de begeleiderspas samen met je rijbewijs bij je als je gaat autorijden. De pas kost 35 euro en komt boven op de kosten van je rijbewijs.

Het aanvragen van een begeleiderspas kan je doen via de website van 2todrive. De begeleiderspas kan het beste ruim voor het CBR-praktijkexamen worden aangevraagd door de kandidaat zelf. Het duurt 10 werkdagen om deze af te geven. Zolang deze pas nog niet is afgegeven, zal de gemeente geen rijbewijs verstrekken aan de jonge bestuurder.

Voor alle duidelijkheid: de jonge bestuurders mogen tot hun 18e verjaardag alleen onder begeleiding van een begeleider die vermeld staat op de begeleiderspas in Nederland auto rijden. Indien een bevoegd rijinstructeur als begeleider op wil treden, moet ook hij op de begeleiderspas vermeld staan. De begeleiderspas wordt aangevraagd door middel van je DigiD code.

De begeleider dient minimaal 5 jaar in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs Ún minimaal de leeftijd van 27 jaar te hebben bereikt.

Direct starten? Dat kan!

Wij hebben geen wachttijd en je kan daarom direct starten. Ik kan je als je dat fijn vindt thuis ophalen. De snelheid van de rijopleiding hangt af van wanneer jij 17 wordt. Volg snel een proefles, want daarna weet jij exact hoeveel lessen jij nodig hebt. Je kan de rijlessen meteen na je proefles plannen met jouw rijinstructeur en lessen wanneer het jou het beste uitkomt. De proef met begeleid rijden gaat zes jaar duren. Deze periode is volgens de minister nodig om de effecten met begeleid rijden op de verkeersveiligheid goed in kaart te kunnen brengen. Voor de proef met begeleid rijden moeten nog wel wijzigingen worden aangebracht in de verkeerswetgeving.